Gönül: Askerlik yapanla yapmayanların eşit düşünülmesi mümkün değil

Haber Giriş : 14 Mart 2006 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili "Vatandaşlık kanunu değişiyor" başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız.


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerliğini yapanlar ile yapmayanların eşit mütalaa edilmesinin söz konusu olmayacağını belirterek, bununla ilgili yasal düzenlemede askerliğini yapmayanlarla ilgili bir müeyyilendirme getirileceğini söyledi.

TBMM'de gazetecilerin askerliğini yapmayanların vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili düzenlemenin nasıl yapacağını sorularına karşılık Gönül; konunun AB kriterleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Bakan Gönül, "Vatandaşlıktan çıkardığınız kişi, başka bir vatandaşlığı otomatikman kazanmıyor. Onun için AB, hükümetimize bir telkinde bulundu. İçişleri Bakanlığı da Savunma Bakanlığı ile görüşerek bunu bir teklif haline getirdi. Bu teklif üzerine, Savunma Bakanlığı nasıl bir çözüm getirecektir. Bununla ilgili düzenleme üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor" dedi.

"BİR ALTERNATİF GETİRECEĞİZ"

Bir gazetecinin, "Başka müeyyideler söz konusu olabilir mi?" sorusuna Gönül, şu cevabı verdi:

"Bir şekilde bir müeyyilendirme gerekecektir. Çünkü askerliğini yapanların yanında yapmayanların eşit olarak mütalaa edilmesi mümkün değildir. Dövizle askerlikte de aynı şeyi yaptık. 38 yaşına kadar askerliğini dövizli yapma hakkına sahip olduğu halde yapmayanların daha sonra yapması halinde, belli bir ölçüde zam yaparak yeniden yapmasına imkan getirdik. Orada bir müeyyide uyguladık. Ona benzer bir şey uygulanabilir." "Müeyyideyi cezai yaptırım anlamında söylemiyorsunuz değil mi?" şeklindeki bir soruya Gönül, "Hayır, karşılık olarak söylüyorum. Bir alternatif getireceğiz. Müeyyide bir maddenin teyidi, kuvvetlendirilmesi demektir. Yani askerliğini yapanlar ile yapmayanlar arasında, şimdiye kadar vatandaşlıktan alınma, vatandaşlığın kaybedilmesi şeklindeki uygulamanın İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı değişiklik karşısında nasıl düzenleneceği üzerinde çalışılıyor. Henüz tasarı halindedir. Biz de onu eşitlemiş olacağız."

"RESMİ AÇIKLAMA DEĞİLDİ"

Milli Savunma Bakanı Gönül, gazetecilerin, Şemdinli iddianamesiyle ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün açıklamasını sormaları üzerine, "Sohbet sırasında ordaydım, resmi bir açıklama değildi" derken, "Cumhurbaşkanı Sezer'in sözlerinin sorulmasına, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın sohbetinde de ordaydım. Resmi bir beyan yok, sohbetti. Benim söyleyecek bir şeyim yok" karşılığını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da gazetecilerin konuyla ilgili sorularına, "İncelemeden, ne söylendiğini bilmeden bir şey söylemenin doğru olmadığı kanaatini taşıyorum. Öğrendikten sonra sorarsanız her türlü düşüncemi söylerim" diye konuştu.

AK Parti Tokat Milletvekili Resul Tosun ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün açıklamaları ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "Ben askerle ilgili konuşmuyorum, yanlış algılanıyor" dedi.

Bir gazetecinin, "Genelkurmay Başkanı, 'Büyükanıt, daha büyük anıt oldu' dedi" sözleri üzerine ise Tosun, "Bana karşı önyargılı olunduğu için ben bu konularda artık konuşmuyorum ve yazmıyorum" karşılığını verdi.

AA


BAKAN GÖNÜL "VİCDANİ RETÇİ"LERİN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "vicdani retçi"lerin durumuyla ilgili Bakanlık'ta bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, "Bir müeyyidelendirme düşünüyoruz. Kamu hizmeti olabilir, başka bir şey olabilir. Bir alternatif getireceğiz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Gönül, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "vicdani retçi" Osman Murat Ülke'nin açtığı davada, Türkiye'yi mahkum etmesiyle başlayan "vicdani ret" tartışmasının ardından yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Gönül, Bakanlar Kurulu'nun askerlik yapmamayı vatandaşlıktan çıkarma gerekçesi sayan yasada değişikliğe gitme kararının ardından Milli Savunma Bakanlığı'nda da konuyla ilgili bir çalışma yürütüldüğünü vurguladı. Bakanlık olarak nasıl bir teklif getirecekleri üzerinde çalıştıklarının altını çizen Gönül, askerlik yapanlar ile yapmayanlar arasındaki farkı ortaya koyan bir düzenleme yapacaklarını bildirdi. Dövizli askerlikte de aynı şeyi yaptıklarını, 38 yaşına kadar başvuru hakkı olduğu halde başvurmayanlara daha fazla ödeme yapma zorunluluğunu getirdiklerini hatırlatan Gönül, "Orada bir müeyyide uyguladık. Bunda da benzer bir şey olacak. Bir müeyyidelendirme yapmak zorundayız. Bu kamu hizmeti olabilir, başka birşey olabilir. Buna bir alternatif getireceğiz. Müeyyide bir maddenin teyidi, kuvvetlendirmesi demektir" diye konuştu.

Gönül, askerliğini yapanlarla yapmayanların eşit olarak görülmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, çalışmaya bunu yansıtacaklarını kaydetti. BakanGönül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 'Şemdinli konusundaki gelişmeler olağan değil' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "Ben de oradaydım. Sohbet sırasında söylenmiş bir söz" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber